6–8 snt/kWh ja pahin ohi? Yllättävä pakkasjakso voi kääntää sähkönhinnan vielä uuteen nousuun

Pörssisähkön hinnan povataan laskevan entisestään tällä viikolla. Ennuste Suomen spot-keskihinnalle tälle viikolle on noin 6–8 senttiä per kilowattitunti.

Pörssisähkön hinta sähköpörssi Nord Poolissa on laskenut alkuvuonna selvästi.

Viime joulukuussa sähköpörssin spot-keskihinta oli noin 27 senttiä per kilowattitunti ja marraskuussa noin 24 senttiä per kilowattitunti.

Tammikuussa spot-hinta toteutui keskihinnalla 8,65 senttiä per kilowattitunti. Kuukauden toteutunut spot-hinta on ollut viimeksi tätä matalampi lokakuussa 2021.

Laskutrendi on jatkumassa tällä viikolla. Asia käy ilmi energiayhtiö Lumme Energian julkaisemasta sähkön hintakatsauksesta.

Ennuste Suomen spot-keskihinnalle tälle viikolle on noin 6–8 senttiä per kilowattitunti.

Viime viikolla spot-hinnan keskihinta oli 10,85 senttiä kilowattituntia kohden ja toissa viikolla 7,77 senttiä per kilowattitunti.

Helmikuun toteutunut spot-hinta on tähän mennessä ollut noin 12 senttiä kilowattituntia kohden.

Tiistaina pörssisähkön hinta oli kipuamassa korkeimmillaan myöhäisillan tunteina reiluun 12 senttiin kilowattitunnilta.

Säät suosivat Eurooppaa

Viime viikolla spot-hinnan keskihinta kipusi siis hieman päälle 10 senttiin kilowattitunnilta. Syynä hinnan hienoiseen nousuun oli vähäinen tuulivoimatuotanto.

Tällä viikolla tilanne on toinen. Suomeen ennustetaan navakkaa tuulta ja vuodenaikaan nähden leutoa säätä.

Koko EU-alue on hyötynyt talven aikana ennakoitua lämpimämmästä säästä. Sen seurauksena maakaasuvarastojen täyttöaste EU:ssa on noin 72 prosenttia, mikä ylittää aiemman arvion selvästi.

Positiivista sähkön hintakehitykselle on myös se, että sää ei ennusteiden mukaan ole olennaisesti muuttumassa.

Koko Eurooppaan ennustetaan seuraavalle neljälle viikolle tavanomaista lämpimämpää säätä.

Olkiluoto 3 palaa kehiin

Suomen sähkömarkkinan kannalta iloinen uutinen on Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kolmosreaktorin koekäytön jatkuminen.

OL3:n oli alun perin määrä jatkaa koekäyttöä tämän viikon maanantaista lähtien, mutta reaktorin paluu sähköntuottajaksi lykkääntyy hieman.

Ydinvoimaa tuottavan Teollisuuden Voiman (TVO) julkistaman tuoreen arvion mukaan OL3:n koekäyttö jatkuu ystävänpäivänä 14. helmikuuta. Säännöllisen sähköntuotannon on määrä alkaa 18. maaliskuuta.

Olkiluoto 3:n paluu sähköntuottajaksi on merkittävä asia Suomen sähkönjärjestelmän kannalta. OL3:n sähköntuotanto kattaa noin 14 prosenttia Suomen sähköntarpeesta.

Onko pahin lopullisesti ohi?

Sähkötilanne kehittyy Suomessa tällä hetkellä siis positiiviseen suuntaan. OL3:n paluun myötä sähköpulan riski Suomessa onkin kuluvana talvena merkittävästi vähentynyt.

Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä arvioi Kauppalehdelle viime perjantaina, että Suomen sähkötilanne vaikuttaa nyt hyvältä.

”Tilanne näyttää hirveän paljon paremmalta, miltä se näytti vielä kaksi kuukautta sitten. Olkiluoto 3:lla on siinä iso rooli”, Leskelä analysoi.

Tuntikohtaiset erot pörssisähkön hinnassa voivat kuitenkin olla totuttuun tapaan melko suuria.

Eroja selittävät kulutuspiikit sekä nopeat muutokset sähkön tuotannossa, esimerkiksi ydinvoimatuotannon hetkellinen lasku.

Myös yllättävä, kireä pakkasjakso tyynellä säällä voi vielä asettaa haasteita Suomen sähkönjärjestelmälle. Tällöin energian tarve kasvaa, eikä tuulivoimasta ole apua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *