Maanjäristyksessä kuollut Turkissa ja Syyriassa yli 3 800 ihmistä

AFP

Turkkia ja Syyriaa varhain maanantaina ravistelleen tuhoisan maanjäristyksen uhriluku jatkaa kasvuaan. Turkin varapresidentti Fuat Oktay on kertonut, että tuorein tieto Turkissa kuolleiden määrästä on ainakin 2 379. Lisäksi yli 14 400 ihmisen kerrotaan loukkaantuneen.

Sortuneiden rakennusten raunioista on pelastettu elävänä yli 7 800 ihmistä. Kaikkiaan useiden tuhansien rakennusten kerrotaan sortuneen.

Maanjäristys on aiheuttanut valtavan määrän uhreja myös Syyrian puolella, jossa on tuoreimpien tietojen mukaan kuollut ainakin 1 444 ihmistä.

Magnitudiltaan 7,8:n maanjäristyksen vanavedessä seurasi useita jälkijäristyksiä. Näiden joukossa oli päivällä iskenyt 7,5:n maanjäristys, joka haittasi pelastusoperaatioita.

Pelastustöitä haittasi myös talven kylmyys. Vaikka lämpömittari laski pakkasen puolelle, kaakkoisessa Sanliurfan kaupungissa rakennusten sortumia pelänneet asukkaat päättivät viettää yönsä kaduilla nuotioiden äärellä.

– Odotamme täällä, koska emme voi palata kotiin. Kaikki ovat peloissaan, kommentoi 55-vuotias Mustafa Koyuncu uutistoimisto AFP:lle.

Uhrien määrä voi kasvaa vielä moninkertaiseksi

Turkissa maan presidentti Recep Tayyip Erdogan on julistanut seitsemän päivän suruajan. Turkin liput pysyvät niin ikään puolitangossa kaikissa maan lähetystöissä ja edustustoissa ulkomailla sunnuntai-iltaan saakka.

YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n edustajan mukaan järistyksen uhriluku saattaa nousta vielä huomattavasti.

– Olemme jo pitkään tienneet saman asian, mitä tulee maanjäristyksiin: ensimmäisten raporttien jälkeen kuolonuhrien ja loukkaantuneiden määrä tulee nousemaan huomattavasti järistystä seuraavalla viikolla, sanoi WHO:n Euroopan hätäavusta vastaava Catherine Smallwood yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Smallwoodin mukaan uhrimäärä saattaa jopa kahdeksankertaistua, kun rakennuksia romahtaa ja raivaustyöt etenevät.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *