Koronapassi aiheutti ryöpyn – Nyt vireillä on kansalaisoikeuksiin puuttuva uudistus, joka ei kiinnosta ketään

Vuosi sitten koronadenialistit sauhusivat rajoitteista ja koronapassista. Nyt STM on aloittamassa uudistuksen, joka puuttuu keskeisiin kansalaisoikeuksiin mutta se ei näytä kiinnostavan ketään.

Tammikuu 2022 oli täynnä pelkoa ja inhoa. Tosin tuo aika tuntuu jo kaukaiselta. Pieni ja epäluuloinen joukko suomalaisia vauhkosi koronapassista, rokotuksista ja käytti nettikeskustelussa ilmaisua kokeellinen rokote tai p11kkk1.

Koronastrategian kovimmat kriitikot ottivat uudeksi kanavakseen lausunnot.fi palvelun. Siellä kuka tahansa voi esittää mielipiteensä lakialoitteista, muistioista ja asetuksista.

Yleensä palveluun tulee muutama tai korkeintaan muutamia kymmeniä lausuntoja. Valtion matkasuunnitelman ja matkalaskun käsittelyä koskevaa ohjetta kommentoi 23 henkilöä. Valtioneuvoston asetus kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta oli varsinainen menestys: 75 lausuntoa.

Viime vuoden alussa kommentoitavaksi tuli hallituksen esitys laiksi tartuntatautilain väliaikaisesta muuttamisesta. Siinä käsiteltiin muun muassa koronarajoituksia ja koronapassia. Esitys keräsi 2614 kommenttia lausuntoa.

Tässä niistä muutama:

”Tartuntataudit kuuluvat elämään ja ne luonnollisesti herättävät kasvavien sukupolvien immuunijärjestelmää laaja-alaisesti myös muita terveyshaasteita kohtaan.”

”Taudin toteamiseen käytetty PCR-testi on epävakaa eikä kehittäjänsä mukaan edes sovellu diagnosointiin.”

”Ja on ihan selvä SENSUURI ettei rokotetta saa kritisoida eikä ole mitään asiaohjelmaa missä olisi keskusteltu olisi keskusteltu rokotteiden haittavaikutuksista.”

Keväällä korona näytti laantuneen ja kiihko hellitti. Kesäkuussa 2022 lausunnolle tullut lakiuudistus, jonka päämääränä oli ”turvata sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän kantokyky tilanteessa, jossa erityisesti vakavien tartuntatautitapausten määrät kasvaisivat ja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut kuormittuisivat ihmisten hengen ja terveyden vaarantavalla tavalla”. Ehdotus keräsi vain 52 lausuntoa.

Viime kuussa kommentoitavaksi tuli muistio tartuntatautilain uudistuksesta. Ensimmäisen viikon aikana siitä ei annettu yhtään lausuntoa, vaikka muistiossa pohditaan merkittäviä muutoksia viranomaista valtuuksiin. Nämä muutokset voisivat myös rajoittaa perusoikeuksia.

Ehkä Suomi on taas siirtymässä järjen aikakauteen. Tosin moniin terveydenhuollon ammattilaisiin kohdistuu edelleen alhaisia, perusteettomia ja vihaisia hyökkäyksiä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *