Tutkijat: Sauli Niinistön viesti muuttui radikaalisti

Suomessa tapahtui iso muutos ja nyt Sanna Marin ja Sauli Niinistö kuulostavat virolaisilta, suomalaistutkijat kirjoittavat CEPA:n sivuilla.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijat Sinikukka Saari ja Charly Salonius-Pasternak kirjoittavat ajatushautomo CEPA:n verkkosivuilla Suomen muuttuneesta asemoitumisesta lännessä.

He nostavat esiin sen, että pääministeri Sanna Marinin (sd) ja Viron pääministeri Kaja Kallaksen suorasukainen ja itsevarma viestintä Venäjän suhteen on ollut hyvin samankaltaista ja ”saattaa ärsyttää” perinteisiä Euroopan johtajamaita Ranskaa ja Saksaa. Kaksikko edustaa sukupolvea, jota kylmän sodan aika ei rasita, ja samaan aikaan Suomen ja Viron suhteet ovat läheisemmät kuin koskaan, Saari ja Salonius-Pasternak kirjoittavat.

Näin ei aina ollut, vaan Suomessa pidettiin menneinä vuosina Baltian maiden Venäjä-puheita jopa haukkamaisina.

Venäjän laajamittainen hyökkäys Ukrainaan melkein vuosi sitten mullisti täysin suomalaisen poliittisen retoriikan ja Venäjään liittyvän viestinnän, tutkijat kirjoittavat.

Suomessa tapahtui äkillinen poliittisen suunnan ja retoriikan muutos ja myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön viestintä muuttui, he huomioivat.

”Uudenvuoden puheessaan 2023 presidentti Sauli Niinistö puhui hyvästä ja pahasta – lännestä ja Venäjästä – mustavalkoisin termein, jotka kuulostivat suoruudessaan lähes virolaisilta”, tutkijakaksikko kirjoittaa.

Niinistön puhe herättikin tuoreeltaan huomiota. Myös edellisvuoden 2022 uudenvuodenpuhe noteerattiin suoruudessaan kansainvälisesti. Tutkijat arvioivat Ilta-Sanomille tuoreeltaan vuoden 2023 alussa, että Niinistön viestintä Venäjästä on muuttunut melkoisesti.

Saaren ja Salonius-Pasternakin mukaan Suomi ei kuitenkaan ole hylännyt aiemminkin vallalla ollutta pragmaattista, turvallisuushakuista lähestymistapaansa selviytymiseen, vaikka poliittinen viestintä ulospäin muistutti aiemmin saksalaista baltialaisen sijaan. Suomi voi nyt tehdä selväksi Saksalle ja Ranskalle, että myönnytysten tekeminen Venäjälle olisi haitaksi Suomelle, koko Naton itälaidalle ja EU:lle, Saari ja Salonius-Pasternak kirjoittavat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *