Turkkia ja Syyriaa runteli voimakkain maanjäristys liki vuosisataan, kuolleita jo yli 2 600 – maanjäristys tuntui Grönlannissa asti

Arttu Mäkelä, Ayla Albayrak

Pimeyden laskeutuessa Turkissa ja Syyriassa tiedettiin varhain aamulla tapahtuneen maanjäristyksen tappaneen yhteensä yli 2 600 ihmistä: Turkissa noin 1 600 ja naapurimaa Syyriassa yli 1 000. Raivaus- ja pelastustyöt olivat kuitenkin vasta alussa, joten uhriluvun odotettiin edelleen kasvavan.

Turkin valtion katastrofiviraston (AFAD) mukaan ainakin yli 7 600 ihmistä on loukkaantunut Turkin kaupungeissa.

Turkissa presidentti Recep Tayyip Erdogan julisti maanantai-iltana maahan seitsemän päivän suruajan. Turkin liput pysyvät niin ikään puolitangossa kaikissa maan lähetystöissä ja edustustoissa ulkomailla tulevan sunnuntain iltaan saakka.

Ensimmäinen järistys iski varhain maanantaina lähellä Gaziantepin kaupunkia Turkin Syyrian vastaisella rajalla.

Järistys oli niin voimakas, että se tuntui jopa Grönlannissa asti, kertoi Tanskan ja Grönlannin geologinen tutkimuslaitos maanantaina. Lisäksi sen raportoitiin tuntuneen myös muiden muassa Kyproksella ja Egyptissä.

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen (USGS) mukaan järistys oli voimakkuudeltaan 7,8. AFAD:n mukaan voimakkuus olisi ollut 7,4. Aamuöistä maanjäristystä seurasi kymmeniä jälkijäristyksiä, joista voimakkain oli jopa 7,5.

Maanjäristyksen on kerrottu olleen voimakkain liki vuosisataan.

Maanjäristyksen ja sen suurimman jälkijäristyksen signaalit näkyivät selvästi myös suomalaisilla seismografiasemilla, kertoo Helsingin yliopiston Seismologian instituutti nettisivullaan.

Maanjäristyksen keskus on ollut noin 20 kilometrin syvyydessä.

Kaakkois-Turkissa on instituutin mukaan tapahtunut tuhoisia maanjäristyksiä parinkymmenen viime vuoden aikana. Alueella sijaitsee Arabian ja Anatolian laattojen välinen yli 500 kilometriä pitkä Itä-Anatolian sivuttaissiirros.

Talvimyrsky vaikeuttaa pelastustoimintaa

Pelastustoimintaa maanjäristyksen jälkeen on vaikeuttanut lumimyrsky, jonka jäljiltä tärkeät tiet ovat jään ja lumen peitossa. Sähköt ovat olleet poikki monin paikoin.

Pelastusviranomaiset ovat yrittäneet talvisateiden keskellä etsiä eloonjääneitä romahtaneiden rakennusten raunioista. Myös monet tavalliset kansalaiset auttoivat ihmisiä ulos raunioiden seasta Kaakkois-Turkissa.

– Koska asun maanjäristysalueella, olen tottunut vavahteluun. Mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun olen koskaan kokenut mitään tällaista. Luulimme, että maailmanloppu on tullut, sanoi 23-vuotias Melisa Salman uutistoimisto AFP:lle.

Sodan runteleman Syyrian pohjoisosissakin asukkaat juoksivat kodeistaan kauhun vallassa.

– Tämä maanjäristys on voimakkain kansallisen maanjäristyskeskuksen perustamisen jälkeen vuonna 1995, kertoo Syyrian valtion maanjäristyskeskusta johtava Raed Ahmed Syyrian valtion uutistoimisto Sanalle.

Aleppo oli sodan edellä Syyrian kaupallinen keskus, mutta jo ennen maanantaista tragediaa rakennukset kaupungissa ovat usein romahtaneet yli kymmenen vuotta kestäneen sodan rappeuttaman infrastruktuurin vuoksi. Rakennusprojektien turvallisuutta ei ole myöskään juuri valvottu, ja osa on rakennettu laittomasti.

Ei tietoa suomalaisista järistysalueella Turkissa

Turkin maanjäristyksessä ei tiedetä olleen mukana suomalaisia, kertoi Suomen Ankaran-suurlähetystön konsuli Raimo Pahkasalo STT:lle.

Alueella tiedetään hänen mukaansa olevan vain muutamia Suomen kansalaisia, eikä heihin liittyen suurlähetystölle ollut tullut tietoa tai avunpyyntöjä aamupäivään mennessä.

Turkin eteläosaa ja Pohjois-Syyriaa aamuyöllä ravistellut maanjäristys tuntui myös Turkin pääkaupungissa Ankarassa, Pahkasalo kertoi. Jälkijäristykset jatkuivat Turkissa vielä aamupäivällä.

Sosiaalisessa mediassa jotkut suomalaiset kertoivat tunteneensa järistyksen etelän lomakaupungissa Alanyassa aamuneljän aikoihin pienenä “keinahteluna”, kuten eräs Alanyassa ollut suomalaismies kuvasi Facebookissa.

Tuhansia loukkaantunut järistyksessä

Turkin varapresidentti Fuat Oktay kertoi aiemmin yli 2 300 ihmisen loukkaantuneen Turkissa, mutta ainakin kuolonuhrien määrä on sittemmin moninkertaistunut siitä, mitä se oli Oktayn ilmoituksen aikoihin. Oktayn mukaan pelastustoiminta jatkuu useissa suurkaupungeissa.

Sodan runtelemassa Syyriassa on valtionmedian mukaan kuollut ihmisiä maan hallinnon hallussa olevilla alueilla Aleppossa, Latakiassa, Hamassa ja Tartusissa. Lisäksi yli tuhannen ihmisen kerrotaan loukkaantuneen.

Turkin tukemien kapinallisten hallussa olevilla alueilla Syyrian luoteisosissa on puolestaan saanut surmansa ainakin 221 ihmistä ja yli 400 on loukkaantunut, kertoo kapinallisalueilla toimiva White Helmets -pelastusjärjestö Twitterissä.

White Helmetsin mukaan pelastustoimintaa vaikeuttaa se, että sadat ihmiset ovat jääneet raunioiden alle ja pelastustöissä tarvitaan raskasta kalustoa. Kuolonuhrien määrä voi järjestön mukaan edelleen nousta, sillä sadat perheet ovat loukussa.

Niinistö ilmaisi osanottonsa Turkille – Suomi valmiina auttamaan

Presidentti Sauli Niinistö on välittänyt Turkille surunvalittelunsa tuhoisan maanjäristyksen vuoksi.

Presidentin kanslian mukaan Niinistö on lähettänyt Turkin presidentille kirjeen, jossa hän kuvailee maanjäristystä traagiseksi ja ilmaisee osanottonsa hengenmenetysten sekä järistyksen aiheuttamien tuhojen vuoksi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmaisi syvimmät osanottonsa Turkkia ja Syyria ravistelleen maanjäristyksen aiheuttamien uhrien ja kärsimyksen johdosta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on sanonut olevansa järkyttynyt järistyksien vuoksi, ulkoministeriö kertoo Twitterissä.

– Meidän ajatuksemme ovat uhrien ja heidän perheidensä luona. Suomi on valmiudessa auttamaan, Haavisto sanoo ministeriön mukaan.

Järistys lähellä kahden miljoonan ihmisen kaupunkia

Maanjäristyksen keskipisteen lähellä Gaziantepin kaupungissa ja esikaupunkialueilla asuu noin kaksi miljoonaa ihmistä.

Gaziantepista länteen sijaitsevan Osmaniyen maakunnan kuvernöörin mukaan maakunnassa olisi tuhoutunut 34 rakennusta.

Vuonna 1999 Turkissa koettiin maanjäristys, jonka voimakkuus oli 7,4. Tuolloin surmansa sai yli 17 000 ihmistä. Esimerkiksi Istanbulissa kuoli yli tuhat ihmistä.

Asiantuntijat ovat varoittaneet jo pitkään siitä, että Istanbulin lähelle osuva suuri maanjäristys voisi aiheuttaa valtavaa tuhoa, sillä kaupungissa on ollut mittavasti rakentamista ilman kunnon turvamääräyksiä. Nyt koettu järistys tapahtui kuitenkin kaukana läntisestä suurkaupungista.

Italiassa annettiin järistyksen vuoksi tsunamivaroitus, ja ihmisiä kehotettiin siirtymään pois rannikon läheisyydestä. Varoituksesta on kertonut englanniksi ainakin Washington Post -lehti.

—–

Lähteenä myös uutistoimisto AFP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *