“Tätä ei voi kuvailla”, sanoo maanjäristyksestä selvinnyt turkkilaisisä – “Koko kaupunki nukkuu tämän yön taivasalla”

Ayla Albayrak

Maanjäristyksen vaikutusalueella Turkissa vallitsi maanantaina aamupäivällä järistyksen jälkeinen kaaos, jossa vielä ei ollut selvää, ketkä olivat selviytyneet, ketkä kuolleet tai loukkaantuneet. Turkkilaiset ilmoittelivat kadonneista läheisistään sosiaalisessa mediassa. Puhelimet eivät monin paikoin toimineet eikä apua ollut saapunut.

Antakyan kaupungissa lähellä Syyrian rajaa 44-vuotias perheenisä ja kuljetusalan yrittäjä Cuma Aksan kertoi STT:lle, että hänen perheensä ja naapurit joutuivat pakenemaan kodeistaan aamuyöllä. Alueella pienet järistykset ovat tavallisia, mutta tämänkertainen oli hyvin voimakas, 7,8 Richteriä.

– Tätä ei voi kuvailla. Koimme sellaisen trauman, etten tiedä, kuinka selviämme siitä, kuinka pakenimme kotoamme. Kuinka kaapit kaatuivat kotona, kuinka kattolamppu romahti päällemme. Talomme tiilistä olevat seinät romahtivat, vain kantavat rakenteet jäivät, Aksan kuvaili.

– Tarvitsemme apua. Koko kaupunki nukkuu tänä yönä taivasalla, hän sanoi.

Maanjäristysalueella monet turkkilaiset myös ilmoittivat Twitterissä olevansa raunioiden alla, ja että heillä oli vaikeuksia hengittää.

– En pysty hengittämään, ääneni ei kuulu, ilmoitti muusikko Kemal Can Parlak, joka tviittasi avunpyynnössään myös olinpaikkansa Gaziantepin kaupungissa.

Uhreja raportoitiin olleen Antakyan ja Gaziantepin lisäksi Kaakkois- ja Etelä-Turkissa myös Adanan, Malatyan, Diyarbakirin, Kahramanmarasin ja Sanliurfan kaupungeissa.

“Tarvitsemme apua kiireellisesti”

Aksanin perhe, sukulaiset ja naapurit olivat leiriytyneinä Narlican kaupunginosassa keskustan ulkopuolella yli 200 000 asukkaan Antakyassa. Aikuiset värjöttelivät aamupäivällä pergolan alla, kun Aksanin lapset lämmittelivät autoissa. Kaupunkia ympäröivä maaseutu on lumen peitossa, Aksan kertoi. Minkäänlaista apua ei vielä ollut saapunut.

Mihinkään rakennuksiin on varoitettu astumasta sisään, vaikka ne pintapuolisesti näyttäisivätkin vahingoittumattomilta. On tavallista, että monet rakennukset romahtavat vasta kauan järistyksen jälkeen, aivan yhtäkkiä.

Aksan uskoo, että “puolet kaupungista” oli romahtanut ja keskusta tyhjentynyt selviytyjien paettua turvallisemmille alueille.

– Puolet kaupungista on romahtanut. Jopa suurin residenssirakennus romahti. En itse käynyt keskustassa, mutta näin olen kuullut, ja ihmiset ovat lähettäneet minulle kuvia. Sukulaisiamme on rakennusten alla. Kaksi enoani ovat kotitalonsa alla, emmekä saa heihin yhteyttä, Aksan kertoi.

Hän lähetti kuvan rakennuksesta, jonka alla sukulaismiehet olivat jumissa. Rakennuksen pohjakerros oli romahtanut ja ylemmät kerrokset vahingoittumattomien näköisiä.

– Tällaista ei varmasti ole koettu sataan vuoteen. Viimeksi meillä oli paha maanjäristys 90-luvun lopulla, mutta tällaista tuhoa emme ole nähneet, Aksan sanoi.

– Tarvitsemme apua kiireellisesti. Kaupunkia ympäröivä maaseutu on jo lumen peitossa. Meille tulee varmasti myös pulaa ruoasta, hän sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *