Anssi Rulamo
Kokoomuksen Sampsa Kataja luopuu ehdokkuudestaan eduskuntavaaleissa hänestä tehdyn häirintäilmoituksen takia. Katajan kerrotaan käyttäytyneen epäasiallisesti viime viikolla Brysselissä Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimiston harjoittelijaa kohtaan.
Asiasta kertoi ensimmäisenä Satakunnan Kansa.
Satakunnan maakuntahallituksen varapuheenjohtajana Kataja oli Brysselissä viiden maakuntaliiton yhteisellä matkalla. Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimiston johtajan Hannele Räikkösen mukaan Kataja olisi halunnut keskeyttää europarlamentaarikkojen paneelikeskustelun ja järjestää kuvaustilaisuuden näiden kanssa. Kun EU-toimiston harjoittelija ei ollut tähän suostunut, Kataja oli laittanut käden harjoittelijan selkään ja korottanut ääntään.
Räikkönen teki tilanteesta häirintäilmoituksen. Hän kokee, että kyse oli vallankäyttötilanteesta.
– Meillä on nollatoleranssi häirintään. Jo pelkästään meidän korkeakouluharjoittelijan esihenkilönä ja työnantajan edustajana katsoin, että asiaan pitää puuttua, Räikkönen sanoo STT:lle.
Kataja kertoo koskeneensa harjoittelijaa selkään, mutta sanoo, että hänen tarkoituksensa oli vain ohjeistaa.
– Ohjeistin näitä nuorempia harjoittelijoita liian hanakasti siinä yhteydessä, Kataja sanoo STT:lle.
– Yritin olla hyväntahtoinen ja rohkaista, mutta tulkittiin aivan päinvastoin. Sitä olen pyytänyt anteeksi, olen pahoillani kovasti.
Eri näkemyksiä alkoholin osuudesta
Räikkönen myös kertoo, että Kataja oli tilanteessa päihtynyt. Hänen mielestään Katajan julkisista kommenteista saa sen kuvan, ettei tämä edes muista, mistä tilanteesta on ollut kyse.
– Valitettavasti kyllä hän oli erittäin päihtynyt koko vierailuohjelman ajan ja kyseisessä tilanteessa myöskin.
Räikkösen mukaan Katajan päihtyneisyydestä ei ollut mitään epäselvyyttä. Kataja itse kiistää olleensa päihtynyt. Hän sanoo juoneensa lasillisen viiniä lounaalla ja illallisen aikana useamman lasin viiniä kuten muutkin osallistujat. Häirintäilmoituksen poikinut tapaus sattui päivällä.
Kataja sanoo, että hänen käytöksensä on tulkittu väärin.
– Varmaan minun käytökseni viittasi siihen (päihtymykseen), ja selvästi viittasi, kun olen tämmöisen kokemuksen aiheuttanut. Minulle ei ole kauhean vierasta käytöstä ehdottaa uusia asioita, mutta tässä tilanteessa harjoittelijat eivät olleet tähän varautuneet, ja olin selvästi liian innokas tilanteessa.
Räikkönen kuvailee Katajan käyttäytyneen huonosti läpi vierailun.
– Piti olla kovasti äänessä koko ajan ja niin poispäin. Häntä piti kieltää ja hiljentää monessa yhteydessä, Räikkönen sanoo.
Hän antaa kiitosta maakuntaliittojen johtohenkilöille, että he puuttuivat tilanteeseen saman tien.
– Tähän yritettiin puuttua ja kyseistä henkilöä ohjata jo ennen tapahtunutta, mutta erityisesti tämän tapahtuneen jälkeen.
Kataja puolestaan sanoo, ettei kukaan muista vierailulla olleista reagoinut tapaukseen itse tilanteessa mitenkään.
Valtakunnanjulkisuus ei maistu enää
Satakunnan maakuntahallitus käsittelee Katajan tapausta ensi maanantaina. Kataja on myös Porin kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja ja Satakunnan aluevaltuuston puheenjohtaja. Kataja ei usko, että tapauksella on vaikutusta hänen luottamustehtäviinsä.
– En ole sellaista kuullut harkittavan.
Kataja kertoo ottaneensa heti häirintäilmoituksesta kuultuaan yhteyttä kokoomukseen ja kehottanut etsimään paremman ehdokkaan.
– Tiesin kyllä, että kauhea soppa tuollaisesta tulee, ja vielä kun siihen liitettiin väite siitä, että käytökseni olisi johtunut päihtymyksestä. Ei ole minun juttu tämänkaltainen valtakunnanjulkisuus. Pysyn Satakunnassa asianajohommissa ja muissa tehtävissä mitä täällä on.
Kataja, 50, oli kokoomuksen kansanedustajana vuodet 2007-2015. Hänen oli tarkoitus yrittää tämän kevään vaaleissa takaisin eduskuntaan.