Ensimmäiset Leopard-tankit lähtivät Ukrainaan, Kanada kertoo – Ensimmäinen jo Puolassa

Kansainvälisen Leopard-koalition hanke etenee ainakin joiltain osin. Kanadan lupaamista neljästä Leopardista ensimmäinen saapui jo Puolaan, puolustusministeri kertoo.

Kanadan Ukrainalle lupaamista Leopard 2 -tankeista ensimmäinen on jo saapunut Puolaan, kertoo Kanadan puolustusministeri Anita Anand Twitter-tilillään, ja muutkin ovat ”matkalla auttamaan Ukrainaa”.

Kanada on luvannut lahjoittaa Ukrainan käyttöön neljä Leopard-taistelupanssarivaunua. Puolustusministerin Twitter-päivitykset vahvistavat, että ainakin kanadalaisten osalta Leopard-hanke on siis voimissaan.

”Kanadan tuki Ukrainalle on vankkumatonta”, Anand vahvistaa.

Katso upotus täältä

Tankkien mukana Eurooppaan saapuu niiden kanadalainen miehistö, joka alkaa pian yhdessä muiden liittolaisten kanssa kouluttaa ukrainalaisjoukkoja tankkien käytössä. Koulutus tapahtuu kolmannessa maassa Ukrainan ulkopuolella.

Katso upotus täältä

Kanadalaistiedot vahvistaa myös Ukrainan uutistoimisto Ukrinform. Kanadalainen CTV News kertoo lisäksi, että Kanada saattaa myöhemmin lisätä Ukrainaan lähetettävien Leopardien määrää. Tähän mahdollisuuteen on aiemmin viitannut ministeri Anand.

Saksalaislehti Der Spiegel kertoi viikonloppuna, että Ukrainan länsiliittolaisten Leopard-hanke olisi vastatuulessa. Lehden käsityksen mukaan länsiliittoumalla olisi hankaluuksia saada Ukrainaan toimitettua tarpeeksi tankkeja kahta panssaripataljoonaa varten, uutisoitiin Suomessakin laajalti.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija, turvallisuuspolitiikkaan ja Saksaan perehtynyt Minna Ålander setvii Twitter-ketjussaan Spiegelin jutun väitteitä ja päätyy arvioimaan, että hanke ei ole niin suurissa vaikeuksissa kuin lehti esittää. Tutkija Ålanderin mukaan hanke näyttää etenevän ja useat Leopardeja omistavat maat vaikuttavat etsivän keinoja toimittaa apua Ukrainalle, vaikka valmistelu ei olekaan edennyt nopeasti.

Katso upotus täältä

Saksa antoi aiemmin muille maille luvan toimittaa maassa valmistettuja Leopardeja Ukrainalle, ja päätti samalla itsekin 14 taistelupanssarivaunun toimittamisesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *