”800 €/kk tilille” – Vasemmistoliitto: Tätä kokeilua seurattava Suomessa

Sosiaaliturvan uudistuksessa tulisi ottaa rohkeita askeleita kohti perustuloa, vasemmistoliitto linjaa. Puolue tavoittelee pitkällä tähtäimellä ”kaikille maksettavaa perusturvaa ilman ehtoja tai tarveharkintaa”.

Sosiaaliturvaa uudistettaessa tulisi ottaa rohkeita askeleita kohti perustuloa eli vastikkeetonta perusturvaa kaikille, linjaa hallituspuolue vasemmistoliiton eduskuntaryhmä.

Sosiaaliturvauudistusta valmisteleva parlamentaarinen komitea julkaisi viime viikolla väliraporttinsa. Vasemmistoliiton kansanedustajat pitävät väliraportin linjauksia ”osittain lupaavina”, mutta ryhmässä on tahtoa kehittää sosiaaliturvaa rohkeammin kohti perustuloa.

”Nykyisessä järjestelmässämme on ongelmia: sosiaaliturvan taso ei ole riittävä, järjestelmä ei ole selkeä eikä kannusta ottamaan vastaan epävarmaa työtä ja se sisältää kaikkein heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä nöyryyttäviä elementtejä. Olisi jo aika siirtyä kohti ajattelua, jossa perusturva itsestään selvästi kuuluu meille jokaiselle”, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo sanoo tiedotteessa.

Vasemmistoliitto ”tavoittelee pitkällä aikavälillä sosiaaliturvan kokonaisvaltaista uudistamista kohti perustuloa eli kaikille maksettavaa perusturvaa ilman ehtoja tai tarveharkintaa”. Eduskuntaryhmän mielestä perustulon rinnalla olisi edelleen pidettävä niin ansiosidonnaisia kuin täydentäviä etuuksia sekä asumistukea.

”Samalla toimeentulotuesta tulisi vain sosiaalityössä käytettävä täydentävä ja ehkäisevä työväline.”

Puolue viittaa tiedotteessaan Kataloniassa alkavaan perustulokokeiluun, jossa ”5 000 katalaania saa tililleen 800 euroa kuussa kahden vuoden ajan”.

”[Kokeilu] on hyvin mielenkiintoinen ja sen tuloksia on syytä seurata Suomessakin tarkkaan. Suomen taannoisessa perustulokokeilussa mittarina pidettiin vain työllistymisen kehitystä, kun oikeasti tulisi tarkastella myös perustulon vaikutuksia terveyteen, hyvinvointiin, aktiivisuuteen ja yritteliäisyyteen”, vasemmistoliiton kansanedustaja Merja Kyllönen kommentoi.

Puolue katsoo, että ensi vaalikaudella on otettava ensimmäisiä askeleita perustulon suuntaan.

”Näitä askeleita olisivat esimerkiksi sosiaaliturvan yhtenäistäminen, sen hakemisen helpottaminen, työvoimapoliittisten karenssien poisto, työttömyysturvan suojaosuuden nostaminen sekä erilaisten ja eri ryhmille suunnattujen perustulokokeilujen tekeminen”, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Pia Lohikoski sanoo.

LUE MYÖS:

Suomen perustulokokeilun tulokset julki: Työllisyysvaikutukset jäivät pieniksi – ”Esteet muualla kuin byrokratiassa tai rahallisissa kannustimissa”
Li Andersson haluaa uuden perustulokokeilun – Työllisyysasteesta tuli vaalien ”taikaseinä”
Lehti: Professori Juho Saari ei usko perustuloon – Suomeen tulossa yleistuki: ”Va­pau­tuu tilaa järkevämpään kuin Kelan kans­sa suh­mu­roin­tiin”
”Nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä ei ole sen työllistävämpi” – 10 tutkijaa vastaa perustulokritiikkiin: unohtui toinen puoli
Vihreät: 300 €/kk -perustulo heti, 600 €/kk myöhemmin
Aktiivimalli vai perustulo? – Keskustalaisuuden ytimestä löytyy dilemma
”Maailmanlopun ehdokas” ajaa perustuloa Yhdysvaltoihin – 1000 $/kk kaikille, sanoo Trumpin haastajaksi pyrkivä
Maria Ohisalo: Näitä neljää asiaa edistettävä sosiaaliturvan uudistuksessa – ”Emme voi sulkea silmiämme työmarkkinoiden muutoksen edessä”
US kysyi puolueilta: Lähes kaikki kannattavat työperäistä maahanmuuttoa – Perussuomalaiset ja kokoomus aivan eri linjoilla 3 kysymyksessä

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *