Talousvaikuttaja kuittasi Sanna Marinille Ykkösaamussa: ”Kyllä me tarvitsemme näitä aitoja sopeutustoimia”

Työelämäprofessori ja talouspolitiikan vaikuttaja Vesa Vihriälä kommentoi tulevien vaalikausien sopeutustarvetta Ylen Ykkösaamussa.

Helsingin yliopiston työelämäprofessori, keskustataustainen talousvaikuttaja Vesa Vihriälä arvioi että valtion velkaantumisen pysäyttämiseksi on seuraavan kahden hallituskauden aikana tehtävä 8-10 miljardin euron edestä sopeutustoimia. Vihriälä arvioi Ylen Ykkösaamussa lauantaina, että osa sopeutuksista voi olla veronkorotuksia ja osa menoleikkauksia.

Noin 8-10 miljardin euron sopeutusta kahden vaalikauden aikana on suosittanut myös talouspolitiikan arviointineuvosto viime keskiviikkona. Tarvitun sopeutuksen tasosta samaa mieltä ovat myös kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja valtionvarainministeriö.

Sopeutuksen lisäksi Vihriälä kommentoi talouskasvun ja julkisen sektorin tehostamisen vaikuttavan merkittävästi velkasuhteen vakauttamiseen. Kuitenkin näihin vaikuttavat toimet ovat usein vaikutuksiltaan hitaita ja epävarmoja.

”Ei voi lähteä siitä, että vain talouskasvuun luottaen julkista taloutta saadaan paremmalle tolalle, kyllä me tarvitsemme näitä aitoja sopeutustoimia, joihin minä lasken leikkaukset ja veronkiristykset.”

Kommentti on kuitti SDP:n ja pääministeri Sanna Marinin suuntaan. Marin totesi viimeksi lauantaina puolueensa vaalikampanjan avauksessa, että ”emme tule saavuttamaan tasapainoista ja hyvinvoivaa yhteiskuntaa leikkaamalla”.

”Me näemme, että ilman talouskasvua emme tule saavuttamaan tasapainoa taloudessa”, hän sanoi.

SDP:lle sopivat Marinin mukaan sellaiset sopeutustoimet, joilla tilkitään verotuksessa olevia aukkoja ja puututaan aggressiiviseen veronkiertoon.

LUE TARKEMMIN:

Sanna Marin avasi SDP:n vaalikampanjan: Puolue on valmis myös sopeutustoimiin – ”Kyse ei ole vain taloudellisesta velasta”

Akuuttia hätätilannetta valtion velkaantuminen ei Vihriälän mukaan vielä tuota, mutta siihen kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota.

”Historia on opettanut, että talouden shokkeja tulee tuon tuostakin. Mitä korkeampi velkatasomme on, sitä suurempi riski on, että kun velkaantumisvaraa tarvitaan, sitä ei olekaan riittävästi. Tässä mielessä velkaantumisen taso on jo sellainen, että siihen täytyy puuttua.”

Suomen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen on nyt noin 70 prosenttia, siis suunnilleen Eurooppalaista keskitasoa. Esimerkiksi Tanskan ja Ruotsin velkasuhteet puolestaan ovat noin 35 prosentissa, eli Suomen velkataakka on noin kaksinkertainen Pohjoismaisiin verrokkeihin nähden.

Vihriälän mukaan tätä eroa ei kurota umpeen kahden vaalikauden sopeuttamisella. Mutta velkasuhde on kuitenkin mahdollista saada laskuun tämän avulla.

”Siinä tarvittaisiin vähän tuuriakin ja sitä että naapureiden velkatasot nousevat. Uskoisin niin, että jos systemaattisesti pari kolme vaalikautta julkistaloutta pystytään hoitamaan kurinalaisesti ja talouskasvuun saadaan vauhtia, niin kyllä me pääsemme alemmalle velkatasolle.”

Sopeutustoimia päätettäessä Vihriälä muistuttaa, että osa toimista on haitallisempia taloudelliselle kehitykselle kuin toiset. Lisäksi valinnoilla tulee olemaan vaikutuksia tulonjakoon. Esimerkiksi työn verotuksen kiristämistä tai tutkimus- ja kehityspanostuksista leikkaamista Vihriälä mainitsee haitallisena.

LUE SEURAAVAKSI:

Italia ja Suomi löytämässä yhteisen linja EU:ssa? Talouskomissaari: ”Elvytyspaketissa luultua vähemmän rahaa”
Euroopan keskuspankki pisti markkinat täysin sekaisin – Korot reagoivat heti voimalla
EU:n uudesta rahastosta repesi riita, Suomi mukana kovasanaisessa kirjelmässä – Nuukien maiden kokoonpanossa tapahtui merkittävä muutos
Hämmennys laskeutui: Jäätävä epäonnistuminen Christine Lagardelta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *