Kiina on ilmaissut voimakkaan tyytymättömyytensä Yhdysvaltain ammuttua epäillyn vakoilupallon alas – uhkaa vastaavansa lisätoimilla

AFP

Kiina on ilmaissut voimakkaan tyytymättömyytensä Yhdysvaltain päätökseen ampua alas epäilty kiinalainen vakoiluilmapallo.

Yhdysvaltain asevoimat ampui lauantaina alas epäillyn kiinalaisen vakoiluilmapallon maan itärannikolla. Ilmapallo havaittiin ensimmäisen kerran Yhdysvaltain luoteisosissa torstaina.

Kiinan ulkoministeriö syyttää lausunnossaan Yhdysvaltoja ylireagoinnista ja vakavasta kansainvälisen käytännön rikkomisesta. Ulkoministeriön mukaan se oli selvästi pyytänyt Yhdysvaltoja käsittelemään asian asianmukaisesti, rauhallisesti ja ammattimaisesti.

– Kiina ilmaisee voimakkaan tyytymättömyytensä ja vastustaa sitä, että Yhdysvallat käyttää voimaa hyökätäkseen miehittämätöntä siviilikäytössä ollutta ilma-alusta vastaan, ulkoministeriö sanoo lausunnossaan.

Lisäksi Kiina on varautunut vastaamaan lisätoimilla, lausunnossa sanotaan.

Kiina on väittänyt, ettei kyseessä ollut vakoilupallo, vaan siviili-ilma-alus, joka oli ajautunut Yhdysvaltojen ilmatilaan vikaantumisen ja tuulen vuoksi. Kiina oli kuitenkin myöntänyt omistavansa ilma-aluksen.

Biden määräsi pallon ammuttavan alas niin pian kuin mahdollista

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon kertoi lauantaina, että hävittäjät olivat pudottaneet ilmapallon. Puolustusministeri Lloyd Austinin mukaan kyseessä oli tarkoituksenmukaiset ja lailliset toimet, joilla vastattiin Kiinan tekemään Yhdysvaltain suvereniteetin loukkaamiseen.

Määräys pallon alas ampumiseen oli tullut presidentti Joe Bidenilta. Biden kertoi Hill-lehden mukaan määränneensä ilmapallon ammuttavan alas niin pian kuin mahdollista. Bidenin mukaan turvallisuusviranomaiset kuitenkin päättivät, että on turvallisempaa ampua pallo sen ajauduttua meren ylle, jotta ihmisille ei koituisi vaaraa putoavasta romusta.

Biden onnitteli tehtävässä toimineita lentäjiä.

– He pudottivat sen onnistuneesti, joten haluan onnitella sen tehneitä lentäjiä, Biden sanoi toimittajille.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken lykkäsi pallon vuoksi Kiinan-vierailuaan, jonka oli määrä alkaa tänään. Blinkenin mukaan matkaan voidaan palata, kun olosuhteet muuttuvat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *