EK-johtaja tylyttää Sanna Marinin avausta: ”Hyvin petollista ja lisää vain vaikeuksia”

”Kun työllisyystavoite viritetään ylioptimistiseksi, pienenee sopeutustarve eli tehdään lähtökohtaisesti vähemmän”, Sami Pakarinen kommentoi.

Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Sami Pakarinen kuvailee SDP:n lauantaina esittelemää tavoitetta 80 prosentin työllisyysasteesta toiveajatteluksi.

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin linjasi lauantaina, että työllisyyden keskeisimmät lääkkeet liittyvät koulutuksen vahvistamiseen aina korkea-asteelle asti sekä tutkimuksen ja tuotekehityksen vahvistamiseen ja työperäisen maahanmuuton lisäämiseen. Hän pitää 80 prosentin työllisyysasteen saavuttamista mahdollisena jo seuraavalla hallituskaudella, jos suhdannekehitys on myönteistä.

”SDP:n tavoite 80 prosentin työllisyysasteesta on hyvä. Suomalaisten pitäisi enää vain tietää, kuinka paljon velkaa joutuisimme ottamaan tuon tavoitteen saavuttamiseksi SDP:n keinoin”, Pakarin vastaa Twitterissä.

Hän korostaa, että tarvitaan konkreettisia keinoja, miten korkeampi työllisyysaste saavutetaan.

”Nyt vain toiveajattelua. Toiseksi, kun työllisyystavoite viritetään ylioptimistiseksi, pienenee sopeutustarve eli tehdään lähtökohtaisesti vähemmän. Hyvin petollista ja lisää vain vaikeuksia.”

Pakarisen mukaan tilannekuvaa ei ole tiedostettu riittävän hyvin.

”Muissa Pohjoismaissa työllisyysaste on kohta jo 4 prosenttiyksikköä korkeampi ja siellä patistetaan ihmisiä kunnolla töihin. Velkaantumisen hintalappu jatkaa vain kasvamistaan. Vaikeamman kautta mennään.”

EK:n pääekonomisti Penna Urrila muistuttaa, että maailmassa on vain yksi maa, Islanti, joka on onnistunut saavuttamaan 80 prosentin työllisyysasteen.

”Työmarkkinoiden rakenne siellä kovin erilainen. Ansiosidonnaisen kesto on vain 3 kuukautta, ja työttömille tiukat velvoitteet. Esimerkiksi työ otettava vastaan mistäpäin maata tahansa”, hän kirjoittaa Twitterissä.

”80 prosenttia ei tule itsestään, ei talouskasvun avulla eikä edes kevyillä toimilla. Vaatisi suurta muutosta taloudessa ja työmarkkinoilla. Miten tämä tehdään ja ollaanko siihen valmiita”, Urrila jatkaa.

Katso upotus täältä

Katso upotus täältä

Katso upotus täältä

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *